Защо плаче бебето и как да го успокоим?

Photo by Victoria Borodinova: https://www.pexels.com/photo/smiling-baby-lying-on-white-mat-1648377/

Разбира се, първо трябва да сме сигурни, че не става въпрос за болка или боледуване. Ако детето има температура, присвива крачета, сякаш го боли коремче или си държи ръчичките на ухото или прави нещо друго необичайно е добре да се консултираме с лекар.

Едновремешното схващане, че не трябва да обръщаме внимание на плачещото бебе и да го оставим да реве, за да не го разглезим, поне на мен ми звучи нелепо. Не мисля, че до две годишна възраст е възможно детето да бъде разглезено. Не казвам, че трябва да му позволяваме всичко, но трябва да сме наясно, че когато му откажем нещо, то ще се разстрои, защото не разбира защо нещо не е разрешено. Трябва да се отнасяме с разбиране към чувствата му, да го гушнем, помилваме и утешим. Също можем да му попеем или говорим нежно.

Друга причина поради която децата плачат е някакъв дискомфорт като глад или умора. Проблемът е, че детето рядко може да го обясни, но родителят може да се ориентира по признаци като лесна раздразнителност, не може да му се угоди, колкото и да опитвате. Например плаче, че иска някаква играчка (не я посочва с пръстче любопитно, както обикновено, а директно избухва в плач), давате му я, но след 5 секунди почва да плаче за друга играчка. Колкото и играчки да му дадете, то все ще плаче и трябва да се замислите дали е яло скоро или дали не му е време за сън.

Друга възможна причина е да му никнат зъбки или да има колики. Има различни продукти за тези проблеми на пазара, но ефектът от тях е спорен. По скоро са за ваше успокоение, че сте направили нещо по въпроса.

Понякога си реве, защото му е скучно. Не иска да стои в количката и много шава. Иска да излезе и да опозва света. Нищо, че още не може да ходи, може би дори не пълзи. Малкият човек иска да пипне всичко, да се движи свободно и да се забавлява. А количката е безопасна, но и толкова ограничаваща. Знам, че няма как да я избегнем, но нека бебчо не се застоява дълго в нея. Както споменах по-горе, нека се отнасяме с разбиране към чувствата на детето. Важно е да останем спокойни, а не да започнем да се вайкаме или изнервяме. Говорете му успокоително  и му намерете някаква играчка да се занимава.

Един от необичайните начини да успокоим новородено е с така наречения бял шум. Например звук от сешоар, прахосмукачка, преминаващи коли, др. За възрастните тези звуци са дразнещи, но за новородените са успокояващи. Дори вече има мобилни приложения, които симулират подобни звуци. Също и такива, които отгатват защо плаче бебето, анализирайки плача му.

Възможна причина за плач може да е и пълен памперс, въпреки че, имайки предвид усмивката на моето бебе, пълненето на памперса май му доставяше радост. 🙂

Каквато и да е причината за плача, докато я отстранявате, показването на любов, разбиране и покрепа към малкото създание винаги ще е от полза.